Stöd för en fungerande vardag

Har du svårt att få vardagen att fungera när du är hemma mer än vanligt, eller när skola och arbete ska göras hemma? Här finns tips på stöd och användbara webbplatser och artiklar.

Rådgivning på telefon

Rådgivningen är stängd mellan 1 juli och 23 augusti. (Från och med den 11 augusti går det  återigen att skicka in önskemål om att boka tid.)

Habilitering & Hälsa har en tillfällig rådgivning för dig som behöver stöd i vardagen med anledning av coronapandemin. Vi vänder oss till dig som bor i Stockholms län och som har en funktionsnedsättning eller är närstående. 

Rådgivningen kostar ingenting.

Vi kan till exempel ge dig råd om:

  • Hur skapar jag rutiner hemma när det inte är som vanligt?
  • Hur hanterar jag svåra situationer när vardagen förändrats?
  • Hur kan jag hantera ökad stress?

Du tar kontakt med oss och beskriver din fråga. Du blir sedan kontaktad av en medarbetare som har rätt kompetens. 

Samtalet kan vara upp till 45 minuter. Vi journalför kontakten.

Så här tar du kontakt:

  • 1177.se, Habiliteringens resurscenter, Stöd och rådgivning från Habiliteringen
    > 1177.se 
  • Appen Alltid Öppet: Råd och stöd om funktionsnedsättningar, Frågetjänsten 
  • Telefon: 08-123 350 10, vardagar 8.30–16.30

På samma telefonnummer når du Habilitering & Hälsas frågetjänst. Frågetjänsten kan som tidigare även svara på frågor om samhällets stöd vid funktionsnedsättning.

Hjälpa barn med skola 

UR har samlat serier från förskoleklass till gymnasiet och vuxenutbildningen som kan vara till hjälp för att ha skola hemma. Programmen är uppdelade i olika skolämnen och många har pedagogiskt arbetsmaterial. 
> Skola hemma

När skolan flyttar hem är en ny podd från UR. Föräldrar, lärare och elever medverkar i specialserien som tar upp olika frågor kring att ha skola hemma. 
 > När skolan flyttar hem

Specialpedagogiska skolmyndigheten har tips och användbara länkar om hur du som förälder kan skapa bra förutsättningar för studier hemma. 
> SPSM - tips till vårdnadshavare

För dig som pluggar hemma 

Välj en särskild plats för studier. Dela upp dagen i delmoment. Ta paus och be om hjälp. Det är några av tipsen från psykologer inom Habilitering & Hälsa.
> Tio tips till unga som måste plugga hemma

På UR:s webbplats ger lärare och elever tips hur du kan prioritera i ditt pluggande och skapa rutiner. Du får del av strategier för att förstå det du läser och för att komma ihåg glosor. Du får också veta varför det är viktigt att sova, äta ordentligt och inte stressa.
> Orka plugga - Planering och koncentration

Skapa struktur och minska stress

Adhd-center har flera olika tipsblad som kan underlätta hemmatillvaron. Tips för mindre stress och Att planera och hålla koll på tiden är två exempel. 
Tipsbladen finns här:  
> Adhd-centers tipsblad

På asdföralder.se, en digital handbok för ett bättre familjeliv, finns en film där psykolog Bella Stensnäs, specialist på stressrelaterad ohälsa, delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.
> Möt en stresspsykolog

Vad gör man om barnet inte klarar att ha skola hemma? I avsnittet Ingen skola och ändrade rutiner i podden Fatta familjen svarar experter bland annat på den frågan.   
> NPF-familj i coronakrisen

Att göra schema, få in rörelse, begränsa skärmtid och tänka smart kring mat är några av de tips som Cecilia Brusewitz ger i sin krönika Hemmasittande i karantänens tidevarv på föreningen Attentions webbplats.
> Hemmasittande i karantänens tidevarv (Attention)

Få upp barnen på morgonen, ha ett arbetspass på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Därefter får barnen ledig tid som en positiv kompensation. Så kan du som förälder hjälpa till att skapa struktur, tipsar Martin Karlberg, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet.
> Föräldrar kan bidra med struktur